Tobias bildsida - Bilder från november 2012

Här har jag lagt upp bilder som jag har tagit under november månad 2012, med inriktning på järnvägsfotografier.

Bilderna finns med beskrivande bildtext under och ligger utlagda i den ordning som jag tagit dem!

Lite av det som dyker upp denna månad är:


Bildsida 2012 - Bilder från juli månad 2012
Bildsida 2012 - Bilder från augusti månad 2012
Bildsida 2012 - Bilder från september månad 2012
Bildsida 2012 - Bilder från oktober månad 2012
Av Tobias Jäderup


SJ Regionaltåg 171, för dagen loktåg med Rc6 1372 främst rullar in i Falköping den 2 november.


Utsikt från First Hotel G i Göteborg ner mot b. la centralstationen.


När man höll på att bygga om vid Munkebäckstorg i Göteborg före ändhållplatsen Kålltorp så vände spårvagnarna i slingan vid Härlanda. Man förberedde och byggde för att linje 5 ska kunna gå hela vägen till Östra sjukhuset. Här har M31 310 just ankommit till Härlanda och släppt över resenärer till ersättningsbuss mot Kålltorp.


Pendeltåg bestående av X11 3144 främst rullar in till Lindome station påväg från Kungsbacka mot Göteborg. Man har här byggt om under hösten 2012 och här kan du jämföra med hur det såg ut före ombyggnaden när det var två sidospår här.


Påföljande morgon, lördagen den 3 november stannar X52E 9080 till med tåg från Karlstad mot Göteborg i Trollhättan vid 9-tiden på morgonen.


Så var det återigen dags att bege sig ut mot Velanda och gamla enkelspåriga linjen mellan Trollhättan och Göteborg som numera är helt utbyggd till dubbelspår. Här passerar BM73b 045 förbi på sin väg från Göteborg mot Oslo.


En stund senare så passerar X50-3 3290 över den (ny)gamla enkelspåriga Velandabron påväg från Göteborg mot Trollhättan/Vänersborg. Numera kör tågen på den nya dubbelspåriga bron som syns i bakgrunden.


X52E 9075 rullar strax över gamla Velandabron bakom ryggen på mig på sin väg från Vänersborg/Trollhättan ner mot Göteborg.


Här ser vi tre sträckningar över Slumpån där Velandabroarna har legat. Till vänster den allra nyaste sträckningen av dubbelspåret, i mitten dåvarande (nuvarande när bilden togs) sträckning och till höger gamla banans sträckning före den i mitten byggdes på 80-talet.


Vänder jag på mig så ser det ut såhär. Här är spåret numera rivet och ersatt av det nya dubbelspåret.


Närmare Velanda så hittade jag denna kilometerskylt 414 som låg slängd i backen. Det var ju bara någon dag kvar för tågen att trafikera här. Numera kör de på spåren som anas till höger.


Vi har tagit oss vidare till trakterna utanför Upphärad, närmare bestämt vid Artorp ett par kilometer norr om Upphärad. Här går nya dubbelspåret i en helt ny sträckning och följer inte alls gamla banan. Denna gamla plankorsning är sedan ett år borta nu.


Vy mot söder, dvs mot Upphärad och ner mot Göteborg.


Och här mot norr, dvs Velanda och Trollhättan.


Längre bort i samma kurva så passerade BM73b 045 (återigen) förbi påväg från Norge mot Göteborg.


Nu har vi gått närmare Upphärads samhälle och står och inväntar ett tåg att fota, som kommer där uppe i backen. Tåget har precis passerat förbi plankorsningen jag visade på ett par bilder, påväg ner mot Göteborg.


Tåget närmar sig mig..


Men sedärja, det var ju X52E 9075 igen som vi såg tidigare vid Velandabron som är påväg tillbaka mot Göteborg ännu en gång.


X52E 9079 med tåg 364 rullar igenom Upphärads samhälle påväg från Göteborg mot Karlstad.


En bit utanför Upphärads samhälle går nya dubbelspåriga linjen. Här vy från en bro mot söder, dvs ner mot Göteborg.


Avslutningsvis från Upphärad så blir det en bangårdsbild i riktning söder mot Göteborg.


Tillbaka på Göteborg C igen och vi ser"Blå tåget" ankomma från Stockholm med 185 707-8 som dragare.


Tillbakaresan mot Småland och Nässjö gjordes med dessa båda X12-vagnar nummer 3217 + 3216 som ersatte en Reginavagn i tågen 17288-17289 Göteborg-Falköping-Nässjö.


Och här har vi så ankommit till Nässjö med vårat tåg.


På kvällen den 5 november så står ett försenat tåg 513 (blivande 514) och inväntar avgång mot Jönköping. Till höger ses ett försenat tåg 545 mot Malmö.


Rd2 1082 med T44 273 på släp ses här i Nässjö senare samma kväll.


Den 16-17 november var jag och två andra vänner ute på en kryssning med m/s Silja Galaxy och på lördagen den 17 november så ser vi här m/s Silja Europa som vänder runt och strax ankommer Mariehamn.


Här ser vi henne igen när hon har lagt till i Mariehamn. Hon är numera ersatt av m/s Baltic Princess.


Och här ytterligare en bild på m/s Silja Europa i Mariehamn sedd från akterdäcket på m/s Silja Galaxy.


Viking Lines m/s Isabella (numera Tallinks m/s Isabelle) ankommer strax till Mariehamn.


Frihamnsområdet i Stockholm är under förändring de komande åren. Här ser vi oljehamnen på andra sidan vattnet fotat från Frihamnen vid Cruise Center i samband med Hjulmarknaden den 24 november.


Ytterligare en bild på det som om några år ska bli bostäder där oljecisternerna idag står.


Och en inzoomad bild åt vänster.


Den 28 november var jag på Persontrafikmässan i Göteborg för att kolla runt lite. Här ser vi en ny dubbeldäckarbuss till Östergötland.


Även en ny Volvo 8900 för Västtrafik visades upp på mässan..


..liksom även Västtrafik som hade en egen större monter på mässan.


Linje 5 förlängdes kommande tidtabellsskifte i december från Torp till Östra sjukhuset. Här ankommer M29 835 + M28 756 till Korsvägen påväg mot Torp.


Ytterligare en "femma", närmare bestämt M31 315 mellan hållplatsen Lilla bommen och Brunnsparken på Östra Hamngatan.


M29 836 har ankommit sin ändhållplats vid Härlandaslingan samma eftermiddag. Under ombyggnadsarbetena för att förlänga femman till Östra sjukhuset så byggde man om vid Munkebäckstorg.


Här har två vagnar ankommit sin dåvarande ändhållplats Torp (numera Östra sjukhuset). Närmast är det M31 356 vi ser som strax skall köra ut i slingan och tillbaka mot Länsmansgården.


M31 356 svänger ut i slingan för att avgå mot Länsmansgården.


Samma M31 kör ut ur slingan och fortsätter bort mot Liseberg/Korsvägen och vidare mot Länsmansgården. M32'an inväntar sin avgångstid.


M32 441 inväntar avgångstiden från Torp mot Länsmansgården.


M32 441 har kört runt i slingan och är påväg ut påväg mot Länsmansgården. Jag står vid av/påstigningshållplatsen för den linjen.


Ytterligare en "femma" med M29 821 främst har stannat till vid avstigningshållplatsen vid Torp innan man kör fram och släpper ombord nya resenärer.


Här har man kört fram till påstigningshållplatsen och släpper på resenärer och vi lämnar Torp/Kålltorp för denna gången.


Den 30 november hade snön fallit i Nässjö och vi ser ett antal tåg stå uppställda över kvällen/natten i Nässjö.


Månadens sista tågbild får bli denna på Kalmar Veterantågs tåg med Ma 828 främst som står över natten i Nässjö då man dagen efter skulle mot Stockholm.

Vidare till december månads bilder


tobben_90@hotmail.com