Tobias bildsida - Bilder från oktober 2012

Här har jag lagt upp bilder som jag har tagit under oktober månad 2012, med inriktning på järnvägsfotografier.

Bilderna finns med beskrivande bildtext under och ligger utlagda i den ordning som jag tagit dem!

Lite av det som dyker upp denna månad är:


Bildsida 2012 - Andra kvartalet 1 april - 31 maj
Bildsida 2012 - Bilder från juni månad 2012
Bildsida 2012 - Bilder från juli månad 2012
Bildsida 2012 - Bilder från augusti månad 2012
Bildsida 2012 - Bilder från september månad 2012
Av Tobias Jäderup


Vi börjar denna månad ute vid Oxdjupet i Stockholms skärgård och ut ur dimman kommer Silja Symphony påväg från Helsingfors tätt följd av Silja Festival bakom.


Silja Symphony passerar förbi mig.


Lite senare smyger även Silja Festival förbi. Denna båten är numera ersatt av f.d Viking Lines Isabella, numera Tallink Isabelle.


En stund senare syns nästa båt en bit bort, och när hon kommer närmare så visar det sig inte helt oväntat vara Victoria 1 ankommande från Tallinn.


En äldre dam, nämligen Viking Lines Mariella närmar sig Oxdjupet, påväg från Helsingfors mot Stockholm.


Silja Europa påväg från Stockholm mot Åbo passerar förbi Oxdjupet. Numera är hon ersatt av den modernare Baltic Princess.


Viking Lines Isabella är också påväg från Stockholm mot Åbo. Numera är hon ersatt av modernare Viking Grace och går själv som Tallink Isabelle på rutten Stockholm-Riga hos Tallink, men med samma färgsättning..


X55 3348 har just anlänt till sin slutstation Jönköping som tåg 514 (513 till Nässjö) från Stockholm på kvällen den 2 oktober.


X2-tåg 522 från Malmö mot Stockholm rusar igenom Aneby runt kl 7.20 på morgonen den 3 oktober.


Den 5-6 oktober var det dags att åka på en avskedskryssning med Viking Lines Isabella Stockholm-Åbo-Stockholm och här ska jag just kliva ombord i Stockholm på morgonen.


Första båtmötet denna morgon är med M/S Silja Symphony påväg från Helsingfors mot Stockholm som vi möter i höjd med Tynningö.


Nästa möte är med Silja Festival påväg från Riga mot Stockholm. Numera kör båten jag själv åker på här denna rutten, men med det omdöpta namnet till M/S Isabelle.


Efter Festival så möter vi M/S Victoria I påväg från Tallinn mot Stockholm.


Efter att vi girat förbi Tynningö så hittar vi fler fartyg. Närmast containerfartyget M/S Sylt påväg in mot Stockholm och längre bort M/S Viking Mariella också påväg mot Stockholm och jämte henne ser vi M/S Silja Europa påväg mot Åbo.


Sedan blir det då även möte med Viking Mariella som är påväg från Helsingfors mot Stockholm.


Här har vi kommit längre ut i ytterskärgården och passerar förbi Kapellskär inne till höger i bilden.


Strax därpå möter vi M/S Viking Cinderella som är på en av sina sedvanliga 22-timmarskryssningar till Mariehamn, här påväg tillbaka mot Stockholm.


Även M/S Birka Paradise var påväg mot Stockholm igen. Numera heter hon M/S Birka Stockholm.


Silja Europa gick denna dagen via Långnäs varför vi endast mötte M/S Galaxy i Mariehamn och som här är påväg mot Stockholm.


Vi är framme i Åbo på kvällen och här ligger de båda "Åbo-kollegorna", nämligen M/S Seawind och M/S Silja Europa som bara hade några månader kvar på rutten.


Ytterligare en bild från Åbo med Silja Europa som ligger i hamn.


En bild som numera är svårtagen, M/S Viking Isabella och M/S Silja Europa ligger samtidigt i Åbo i väntan på sina avgångar mot Stockholm.


På hamnstationen så hittade vi Sr2 3239 och Sr1 3003 som ankommit med tåg från Helsingfors resp. Tammerfors.


Nästa morgon, den 6 oktober så är vi tillbaka i Stockholm igen på morgonen och här ser vi M/S Viking Isabella vid Vikingterminalen.


Senare på morgonen så ankommer tunnelbanetåget med C20 2117 främst till Fittja påväg mot Ropsten.


En liten sväng ner mot Nynäshamn hanns också med och här ser vi M/S Gotland närma sig Nynäshamn.


X60 6078 inväntar avgångstiden från Nynäshamn mot Stockholm och Bålsta.


Tillbaka till Stockholm igen och vi ser Skandinaviska Jernbanors tåg "Blå tåget" mot Göteborg lämna Stockholm med 185 707-9 främst.


Lite senare så passerar även Nässjö Järnvägsmuseums tåg draget av Ra 987 förbi påväg mot Nässjö.


Rd2 1042 drar "Coop-tåget" i Nässjö påväg mot Helsingborg den 10 oktober. Numera är det TX Logistik som kör dessa tåg.


Tåg 18781 med X14 3236 påväg från Jönköping mot Nässjö passerar i utkanten av Tenhult och skall strax stanna till där samma eftermiddag, den 10 oktober.


Den 12 oktober tog jag en sväng åt väst och fick b. la dessa uppställda X61'or på bild i Herrljunga. Då användes de enbart i utbildningssyfte.


Kvällsmöte vart det en stund senare i Ljung mellan Herrljunga och Borås. X12 3217 som jag befinner mig på mot Varberg inväntar tåg mot Uddevalla som kommer i fjärran.


Framme i Borås en stund senare med X12 3217 som här inväntar avgångstiden som tåg 3835 mot Varberg.


I Borås såg jag även "Sandtåget" som går mellan Varberg och Limmared via Borås, denna dagen draget av T43 231 som ägs av Svensk Tågkraft i Nässjö.


Den 15 oktober så var det premiär för X61 i pendeltågstrafiken kring Göteborg, lite av en smygpremiär. Den 16 oktober var där, dock egentligen för att fota enkelspår vid Velanda som syns på andra bilder, men råkade se tåget och tog mig en provtur. Här ser vi X61 406 i Göteborg redo att avgå mot Alingsås som tåg 3540.


Här står nykomlingen bland några äldre kollegor på Göteborg C.


Framme i Stenkullen dit jag åkte med tåget som här avgår och fortsätter vidare mot Alingsås.


X11 3144 rullar in till Stenkullen påväg från Alingsås mot Göteborg.


Så var det en sväng ut till Velanda söder om Trollhättan för att fotografera lite längs enkelspåret som försvann till det nya dubbelspåret. Här har Rc4 1181 med "oljan" just kommit ut på enkelspåret påväg mot Göteborg.


Här ser vi en vy åt samma håll, lite längre upp där vi ser det gamla enkelspåret närmast i bild och det nya dubbelspåret jämte det till höger.


Åt andra hållet ser det ut såhär, en lång raka bortåt. Här var tidigare mötesspåret i Velanda före man tog bort det och började bygga dubbelspåret.


Förbi en stuga i Velanda passerar X61 408 förbi i riktning söderut mot Göteborg när jag var ute och fotade.


Lite senare så passerar X52-3E 9074 förbi, också påväg söderut mot Göteborg.


Går vi ännu längre söderut så hittar vi en gammal stuga (banvaktsstuga?) intill järnvägen och vägen som går pararellt. Även denna bilden är tagen i riktning norrut.


Och söderut finns b. la en plankorsning.


Här har jag gått över gamla banan vid plankorsningen och ställt mig uppe vid en dunge och blickar söderut och där kan man se ett arbetsfordon med personal som är i full show med att titta till kontaktledningen på nya banan.


Så dyker nästa tåg upp på gamla linjen, denna gången är det X52-3E 9076 med tåg mot Trollhättan och Vänersborg som vi ser med den nya banan till vänster.


Tåget syns enbart på gamla linjen vid samma ställe.


En tillfällig övergång över det nya dubbelspåret för de som ska till Velanda säteri fanns.


Efter en stund hade det börjat småregna lite och då dyker TX Logistik upp med ett tomt timmertåg påväg norrut. Dragare var 185 674.


Påväg tillbaka mot Velanda igen så passerade Rc2 1113 förbi mig påväg söderut.


En avslutande bild från Velanda får bli denna på samma arbetsfordon igen vid Velanda.


Senare samma kväll så möts tåg 18791 med X14 3236 påväg från Jönköping till Nässjö och tåg 8576 med X11 3138 mot Jönköping i Forserum.


Den 20 oktober var jag på inflyttningsfest i Stockholm och passade tillsammans med en annan på före denna att åka en sväng mot Lidingö. Här ser vi Aga stationshus längs Lidingöbanan som numera är rivet.


Tåg mot Ropsten med A30 318 på ingående till Aga.


Här har vi tagit oss till Torsvik och ser ett tåg påväg mot Gåshaga brygga längs med "Torsviks strand".


Ett tåg mot Ropsten ankommer här till Torsvik.


Vi hann även med en kortare sväng till Österviks lilla hållplats längs Saltsjöbanan.


Tyvärr var ljusförhållandena i kombination med regn för svåra för att lyckas något bra med att ta en bild på ankommande tåg in mot "stan", dvs Slussen.


Vi hoppar fram en dag och ser Skandinaviska Jernbanors "Blå tåget" för dagen (och en del andra dagar) draget av Rc4 1290 som här rullar in mot Stockholm.


Tåg mot Hagalund med Rc6 1413 främst rullar förbi Solna station samma dag.


Tillbaka till Stockholm C igen där vi ser "Blå tåget" återigen med Rc4 1290 redo för avgång söderut, mot Göteborg.


Samma tåg fast fotat från andra sidan på Stockholm C.


Den 26'e oktober ser vi X11 3134 + 3174 som stannat till i Mjölby påväg söderut från Umeå till Helsingborg efter att ha stått uppställda i Umeå en tid.


En avslutande bild från oktober månad får bli denna på X55 3347 som gör uppehåll i Linköping med tåg 513 påväg mot Jönköping den 30 oktober.

För att fortsätta till november månad så klicka här.


tobben_90@hotmail.com