Tobias bildsida - Bilder från januari 2015

Här har jag lagt upp bilder som jag har tagit under januari månad 2015, med inriktning på järnvägsfotografier. Bilderna finns med beskrivande bildtext under och ligger utlagda i den ordning som jag tagit dem!

Observera att denna sidan uppdateras fortlöpande allt eftersom jag tar fler bilder och publicerar dessa.

Lite av det som dyker upp denna månad följer nedan, och ju fler bilder jag tar, destomer uppdateras denna listan! Håll tillgodo!:


Bildsida 2014 - Bilder från september månad 2014
Bildsida 2014 - Bilder från oktober månad 2014
Bildsida 2014 - Bilder från november månad 2014
Bildsida 2014 - Bilder från december månad 2014

Av Tobias Jäderup


Söne Trafik 602 rullar här strax ut ur Mariannelund på linje 325 mot Eksjö (på vardagar och söndagskvällar till Nässjö) runt 13.40-tiden den 1 januari.


Y2 1381 "Carl Boberg" rullar ut ur Vimmerby och passerar strax km 100 med tåg 8558 påväg mot Linköping senare samma dag.


På morgonen den 2 januari gör X14 3230 ett ca 11 minuters långt uppehåll i Tenhult för tågmöte med tåg 98600 mot Jönköping.


En av Nilsbuss Mercedes-Benz Citaro (BMJ065) är påväg med linje 35 mot Hultsfred och bakom den står Sönes nya Mercedes Intouro (AUH318) som ska gå på linje 325 mot Nässjö. Bilderna är tagna i Vimmerby den 2 januari.


Ytterligare en bild på Intouron som väntar på avgång i Vimmerby.


Jag var en sväng i Stockholm den 3-4 januari och tog bara mobilbilder. Här ser vi Keolis 4849 framför Royal Park Hotel vid Frösundavik på kvällen den 3 januari.


Barkarby station ses den 4 januari där man påbörjat bygget inför de två nya spåren som ska utgöra fyrspåret. Här ses spåren mot syd.


Här ser vi det blivande fyrspåret åt norr på samma ställe.


Tåg 8812 med X61 208 har just ankommit slutstationen Norrköping på morgonen den 5 januari.


Vad ska man annars göra på en timmesrast i Norrköping än att gå en tidig måndagsmorgon och inspektera lite gamla industrispår. Här ser vi ett av alla övervuxna spår i Norrköping.


Ett av spåren korsar Hamnbron på en kombinerad bil- och järnvägsbro.


Söne buss i Nässjö använder sig för tillfället av en buss tillhörande Omnibuslinjen Habo-Hjo AB i stadstrafiken. Här ses den på linje 63 den 8 januari.


X61 030 "Tiffany Persson" med tåg 98615 lämnar Jönköping påväg mot Nässjö senare samma dag.


Keolis 1436 ses här på S:t Göransvägen invid Keolis depå senare samma eftermiddag.


Jag var på jakt efter den då inlånade elbussen från Ebusco som testades i projektet Green Charge. Tidigare har man testat bussen både i Karlskrona och Kalmar och nu stod alltså Jönköping på tur. Här kommer bussen körandes på Hästhovsvägen och kör strax in på S:t Göransvägen.


En inzoomad bild inneifrån depån före man åkte ut igen.


Här kör man ut från depån igen för en testkörningsrunda (gissar jag) för den kom tillbaka efter en stund igen.


Hela bussen från sidan.


Västtåget 7240 påväg från Nässjö mot Skövde med X53-3 3265 inväntar avgångstiden i Jönköping.


Nilsbuss 8700'a från Vimmerby inväntar avgångstiden i Nässjö senare samma eftermiddag innan den åter ska äntra linje 325 mot Vimmerby som ersättning för de nedlagda Krösatågen på samma sträcka till Mariannelund.


Sent på kvällen den 10 januari föll stormen "Egon" över Småland och orsakde en del oreda i form av nedfallna träd m.m. Dagen efter, den 11 januari började det snöa och här har det snöat lite när X14 3236 på söndagsförmiddagen ska bege sig mot Jönköping som tåg 98610.


Återigen Nilsbuss 8700'a ses här i Eksjö senare samma dag när den ska gå mot Vimmerby.


Senare samma kväll ser vi b. la X61 030 uppställd i Nässjö tillsammans med en massa andra vagnar i snön.


En bild åt andra hållet som visar uppställda motorvagnar vid plattformarna.


Krösatågens uppställda X11-motorvagnar.


Senare samma dag avgår X61 030 från Jönköping med tåg 98617 påväg mot Nässjö.


Keolis 1110 vid hållplats Rådhusparken i Jönköping på linje 28 mot Torsvik. Som synes verkar inte skyltningen må så värst bra. Denna buss kommer tidigare från Nyköping om jag förstått rätt


Keolis 1402 som härstammar från Danmark ses på linje 18 mot Skänkeberg när den tar kurvan in mot Hamnplansgatan och hållplatsen Rådhusparken.


Så kommer då den jag väntade på, nämligen den testkörande elbussen, eller Keolis 9814 som den verkar ha fått i beteckning i Jönköping. Här har den just lämnat Rådhusparken påväg mot Ekhagen.


Lite senare ser vi den vid Östra centrum då den också är påväg mot Ekhagen.


En interiörbild från bussen. Sätena var faktiskt skönare än jag hade trott före jag klev ombord på den.


Här har vi ankommit till Ekhagens centrum och bussen ska ta en svängom i bostadsområdet innan den kommer tillbaka igen hit för att åka ner mot stan.


Ytterligare en bild från Ekhagens centrum.


En sista bild får bli från Juneporten då bussen återigen är påväg mot Ekhagen i eftermiddagsmörkret.


Den 14 januari gjorde jag en liten rundresa i Skåne/Halland/Västergötland och först kom jag till Hässleholm där Nettbuss 70653 inväntar avgång påväg mot Röinge.


Nobina 5433 har just avgått från Hässleholm mot Ängelholm. Denna buss 'pensionerades' ca en vecka efter att jag tog bilden och kör alltså inte längre i trafik.


X61 042 inväntar avgångstid tillbaka som tåg 1921 från Markaryd mot Hässleholm.


Utsikt från Slottshagen i Helsingborg ut över Öresund och längre bort Danmark.


I södra änden av Knutpunkten, dvs Helsingborg C ska man bygga nya nedgångar invid Stadsparken. Här pågår början av arbetet vid parkeringen söder om Knutpunkten. Snart kan man ta sig ner här också till tågen.


Och från plattformarna blickat norrut ser det än så länge ut såhär. Plattformarna ska förlängas en del söderut för de nya trapporna.


Såhär ser det ut från nuvarande plattformsände in i tunneln. Snart kommer plattformarna att förlängas en aning bortåt.


Vi har sedemera ankommit Halmstad med tåg 490 och X55 3359 som är påväg mot Göteborg.


Y31 1413 växlas fram till plattform i Halmstad för att bli tåg 7636 mot Nässjö.


Vi har nu åkt vidare norrut och kommit till Varberg där X11 3204 inväntar avgångstiden med tåg 3848 mot Borås och Herrljunga.


I Skene blev det ett par mintuers uppehåll för att vänta in ett mötande tåg.


Vi hoppar fram en dag, till den 15 januari där vi ser X14 3230 invänta avgångstiden från Nässjö mot Norrköping som tåg 8844.


Helgen 16-18 januari var jag tillsammans med två vänner i Göteborg. Här ser vi NSB's BM70 013 + 016 som just stannat till vid slutstation Göteborg C med tåg 393 på kvällen den 16 januari. NSB kör BM70 i ett tågpar på sträckan Göteborg-Oslo sedan tidtabellskiftet.


X14 3224 inväntar avgångstiden från Göteborg mot Uddevalla med tåg 3778 samma kväll.


M31 333 står vid slingan vid Centralstationen senare på kvällen. Denna linjen vänder här på sena kvällar istället för att åka upp till Biskopsgården på Hisingen.


Ny dag, det är den 17 januari och M31 326 på linje 2 mot Mölndal ses längsmed Skånegatan sedd från Scandichotellet Opalen där vi bodde över helgen. Ganska bra spårvagnsutsikt neråt.


M32 458 närmar sig Drottningtorget och centralen senare samma förmiddag.


Samma BM70-sätt vi såg kvällen före i Göteborg står uppställt under helgen vid plattform på Göteborg C.


SJ's nattåg 91 från Luleå ankommer här till Göteborg senare på förmiddagen.


Ett besök vart det i spårvägsmuseet vid Gårda där Ringlinjens alla gamla fordon håller hus när de inte är ute och rör på sig. Här ses en av GS gamla Den Oudsten Bussen bussar ståendes inne i depån.


Sedan skulle vi få en tur genom staden med M25 621 + 582 som här i släp står redo för avgång från museet vid Gårda.


Fotostopp vid hållplatsen Nya Varvsallén påväg ner mot Saltholmen.


Senare vart det möte med M29 801 + okänd kamrat strax före Långedrag.


Framme i Saltholmen där vi fick vänta på att ordinarie vagn skulle avgå in mot stan innan vi kunde åka.


Möte med två M28'or vid Mariaplan, närmare bestämt M28 745 + 754.


Upp på Hisingen körde vi till Eketrägatan och gick runt i slingan där. Denna slingan används inte jätteofta numera.


Kusinmöte vid Gropegårdsgatan där M25 621 främst möter M28 766.


På Götaälvbron blir det möte med M29 816 + okänd kamrat som är påväg mot Biskopsgården.


Vi har tagit oss upp längsmed Kortedalalinjen till slingan vid Nymånegatan och ser där M25 621 + 582 möta sina kusiner M29 824 + en okänd kamrat på linje 6.


När ordinarie vagnar har passerat så kan vi köra fram och tillbaka in mot stan igen.


M29 815 vänder samma kväll vid Krokslätt där inga ordinarie linjer vänder, och detta p.g.a försening.


Här har man kört in i slingan och ska strax avgå igen från Krokslätt/Lana.


Vi har kommit in på söndagen den 18 januari och vi ser dubbla NSB-tåg i Göteborg, närmast BM70-sättet vi sett två dagar innan och längre bort ett BM73b-tågsätt.


Vid Östra sjukhuset ses här dubbla M31'or på linje 1 resp. 5 som väntar på avgång.


M31 348 avgår från Östra sjukhuset mot Länsmansgården på linje 5.


Vi förflyttar oss in till stan där man nu håller på att bygga en ny spårväg längsmed Södra hamngatan, vidare förbi Skeppsbron och bort mot Järntorget. De nya spåren ska gå rakt fram från Brunnsparken längs nuvarande sträckning, men där den nuvarande spårvägen svänger vänster mot Domkyrkan så fortsätter istället de nya spåren rakt fram. Här ses de blivande spåren mot Lilla torget och bort mot Skeppsbron.


Vänder vi på oss ser det ut såhär. Längre bort ligger Brunnsparkens hållplats och till höger där spåren svänger ligger Domkyrkans hållplats.


Och åt andra hållet ser det idag ut såhär. Baktill har vi Brunnsparken och rakt fram Lilla torget där spårvägen ska dras snett rakt fram via Södra hamngatan. Till vänster där nuvarande spårväg svänger ligger Domkyrkans hållplats.


M31 338 på linje 6 mot Länsmansgården svänger ut på Södra hamngatan där linjen i framtiden går även rakt fram till höger.


M32 458 på linje 6 svänger strax in mot Domkyrkan. I framtiden kommer linje 1 b. la istället att fortsätta rakt fram här på det nya spåret.


En inzoomad bild över Södra hamngatan där vi ser b. la M31 377 och 337.


Här har jag gått en liten bit in mot Lilla torget där det nya spåret kommer att gå lite till vänster här i framtiden.


Här låg tidigare busshållplatserna vid Lilla torget. Om något år går det spårväg rakt igenom här istället.


Vidare längsmed Södra hamngatan har man redan lagt spår i gatan.


Vi är framme vid Stora Badhusgatan där det nya spåret ska korsa den gatan och svänger här senare vänster ner mot Skeppsbron där en ny terminal för spårvägen/bussar/båtar ska byggas.


Och när jag vänt på mig åt andra hållet ser det ut såhär längs Södra hamngatan med spåren.


Dags att åka hemåt igen med först SJ's IC-tåg 108 mot Stockholm som här är draget av Rc6 1378 och inväntar avgångstiden på Göteborg C.


Nästa morgon ser vi X61 030 "Tiffany Persson" i Jönköping i vändningen mellan tåg 98602 och 98605. Alla Östgötapendlar brukar normalt sett alltid ankomma spår 2b eller 2a i Jönköping men just dessa båda tågen vänder numera på spår 1. Det är lite ovanligt för Östgötapendeln att vända på spår 1 då det aldrig tidigare förekommit planenligt.


Ytterligare en bild från plattformssidan på X61 030 på spår 1 i Jönköping.


Dimmigt var det på kvällen den 22 januari när X14 3230 just ankommit till Nässjö som tåg 18865 från Mjölby. Till höger ses X61 030 som väntar på morgondagens tjänst.


I den gamla SJ Resebutiken på Nässjö C som har stått tom sedan april 2014 har man nu börjat bygga om inför att Espresso House ska öppna och här är man i full gång den 23 januari. En jämförelsebild från april förra året finns här.


Samma dag så sopar Infranord snö på bangården i Nässjö.


Östgötapendelns nya X61 210 togs i trafik på fredagen den 23 januari och här ses den i Mjölby dagen efter, den 24 januari när den är påväg mot Norrköping som tåg 8732.


Senare ankom extratåg 81004 från Malmö till Stockholm och Hagalund skyltat som "Rikssm15" till Mjölby. I tåget medfördes två vagnar med reklam för Pressbyrån resp. Seven eleven.


Vagnen med reklam för Pressbyrån ses här.


Nilsbuss MAN-buss av Lion's Regio-generationen havererade på morgonen den 27 januari påväg mot Nässjö och kom bara hit, till Ingatorp. En luftkudde till stötdämparna exploderade så vi kom inte så mycket längre än så. Bussen var redan 20 min försenad sedan tidigare då man fått göra ett bussbyte en bit efter Vimmerby då vindrutetorkaren var trasig på den förra bussen. Bussen som gick en timma tidigare kom bara till Eksjö innan den fick punktering. Summa sumarum var det ingen bra morgon för busstrafiken i denna regionen.


Senare på dagen vart det möte med Y31 1412 från Kinnekulletåget i Äng mellan Nässjö och Forserum då den varit på verkstad (dessa tågen körs planenligt tisdag, torsdag o söndag) i Nässjö. Här är den påväg mot Falköping som tåg 83366.


Vi hoppar fram några dagar i tiden, till den 30 januari och jag och en vän har tagit nattåget norrut, och här ser vi Boden i vinterskrud tidigt samma morgon.


Lite senare på förmiddagen är det möte med ett malmtåg, tåg 9955 i Harrträsk längsmed Malmbanan. Vi själva åker med tåg 3994 (annonserat tåg 94).


Längre än hit, till Kiruna kom vi inte med vårat tåg för denna gången. Vi skulle egentligen åkt till Narvik men p.g.a att ett malmtåg hade rivit kontaktledningen uppe på fjället på norska sidan av Malmbanan så ställdes tåget in härifrån. Här ser vi Rc6 1400 med tåg 3994 som just ankommit från Stockholm i ett snöigt Kiruna.


Här har man gått runt med loket och det växlat bort ett antal vagnar. Här ses det numera minimala tåget vid den nya stationen i Kiruna.


T44 330 växlade runt på vagnar på bangården vid stationen.


Mycket snö var det i Kiruna denna dagen som synes.


En av Hörvalls bussar, nr 33 för stadstrafiken i Kiruna, på linje Gul mot Lombolo passerar på Porfyrvägen.


Det gamla stationshuset i Kiruna sedd från gatusidan.


Gamla bangårdsområdet ser numera ut såhär i Kiruna. Snö har man forslat dit spåren en gång låg.


Ny dag, det är den 31 januari och utsikt sedd från Scandic Hotell Ferrum i Kiruna. Längre bort ses ett par malmtågsvagnar uppställda.


Uppställd i Kiruna stod Byberg & Nordins Busstrafik nr 68.


Granbergs buss (Veolia Transport) nr 67 står uppställd vid busstationen i Kiruna redo att snart avgå mot Polstjärnan.


Mellan busstationen och järnvägsstationen kör man skyttelbussar i samband med tågs avgång- och ankomster. Här ser vi Hörvalls buss 44 vid järnvägsstationen.


Ett malmtåg rullar in till Kiruna C med Iore 133 främst.


Så rullar SJ's Intercitytåg 95 påväg från Narvik mot Luleå in till Kiruna C med Rc6 1324 främst som vi då hoppade ombord på.


I Fjällåsen vart det möte med IC-tåg 96 påväg mot Narvik och med Rc6 1399 främst.


Det blir ett kortare uppehåll i ett snöigt Gällivare med IC-tåg 95.


När vi kommit till Boden står nattåg 91 inne redo för rundgång med loket Rc6 1397 inför resan ner mot Stockholm och Göteborg.


T44 323 hade inte använts på ett par månader och stod här insnöad i Boden.


Rc6 1324 återigen med IC-tåg 95 (här 3995) påväg mot Luleå gör uppehåll i Boden.


Vi är framme i Luleå och här ses nattåg 93 mot Stockholm med Rc6 1332 i spetsen. Med sig har man även den enda helröda R4'an 5453.


Luleås stationshus i snö senare samma kväll.


Snöigt var det i Luleå denna kvällen när Norrtågs Regina står uppställd i väntan på nya uppdrag.


Uppställda lok och vagnar vid uppställningsbangården i Luleå.


En avslutande bild från Luleå denna kvällen får bli denna på en av Bdbuss bussar påväg mot Boden sedd vid busstationen.


tobben_90@hotmail.com